Математика 5 клас

(за підручником нової програми 2018)

Вправа 403

Умова:

За п'ять місяців (з травня по вересень) одна тополя поглинає 44 кг вуглекислого газу, а один дуб - 28 кг. На скільки більше кілограмів вуглекислого газу поглинають за цей період 40 тополь, ніж 40 дубів?


Відповідь:

1 тополя - 44 кг
1 дуб - 28 кг
40 т - 40 д - ? кг
1) 40 • 44 - 40 • 28 = 40(44 - 28) = 40 • 16 = 640 (кг)
Відповідь: 640 кг


Правила до параграфу "Множення. Переставна властивість множення"



(версія 2013 року)


Вправа 403

Умова:

Школі виділили 8000 грн на покупку телевізора, фотоапарата і DVD-програвача. Фотоапарат коштує 984 грн, що в 4 рази менше, ніж коштує телевізор, і на 1488 грн менше, ніж DVD-програвач. Чи вистачить виділених грошей на покупку?

 

Відповідь:

1) 984 • 4 = 3936 (грн) - коштує телевізор.
2) 984 + 1488 = 2472 (грн) - коштує DVD-програвач.
3) 984 + 3936 + 2472 = 7392 (грн) - коштує вся техніка.
4) 8000 - 7392 = 608 (грн) - ще залишиться.
Відповідь. Грошей вистачить. Ще й залишиться 608 грн.