Мерзляк Полонський Алгебра 7 клас решебник відповіді гдз

Вправа 122

Умова:

Із двох міст, відстань між якими дорівнює 270 км, виїхали одночасно назустріч один одному два автомобілі. Через 2 год після початку руху відстань між ними становила ЗО км. Знайдіть швидкість кожного автомобіля, якщо швидкість одного з них на 10 км/год більша за швидкість другого.

 

Відповідь:

Нехай швидкість одного автомобіля - х км/год, тоді швидкість другого автомобіля - (х + 10) км/год.
І випадок.
За дві години обидва автомобілі проїхали 270 - 30 = 240 (км).
Складаємо рівняння:

2 • х + 2 • (х + 10) = 210:
4х = 220;
x = 55.
Отже, швидкість першого автомобіля дорівнює 66 км/год a другого - 55 + 10 = 65 (км/год).
II випадок.
За дві години обидва автомобілі проїхали 270 + 30 = 500 (км).
Складаємо рівняння:
2 • х + 2 • (х + 10) = 300;
4х = 280;
х = 70.
Отже, швидкість першого автомобіля дорівнює 70 км/год, а другого - 70 + 10 = 80 (км/год).
Відповідь. 55 км/год і 65 км/год; 70 км/год і 80 км/год.