Мерзляк Математика 5 клас розв'язання гдз

Вправа 1154

Умова:

Із двох станцій назустріч один одному одночасно вирушили два поїзди. Один поїзд проходить 14,7 км за кожні 1/4 год, а другий - 22,4 км за 1/3 год. Через скільки годин після початку руху відстань між поїздами становитиме 37,8 км, якщо відстань між станціями дорівнює 138,6 км?

 

Відповідь:

1) 14,7 • 4 = 58,8 (км/год) - швидкість першого поїзда.
2) 22,4 • 3 = 67,2 (км/год) - швидкість другого поїзда.
3) 58,8 + 67,2 = 126 (км/год) - швидкість зближення поїздів.
4) 138,6 - 37,8 = 100,8 (км) - проїдуть поїзди, не зустрівшись.
5) 138,6 + 37,8 = 176,4 (км) - проїдуть поїзди після зустрічі.
6) 100,8 : 126 = 0,8 (год) - до зустрічі поїздів відстань буде 37,8 км.
7) 176,4 : 126 = 1,4 (год) - після зустрічі поїздів відстань буде 37,8 км.
Відповідь. Через 0,8 год або 1,4 год відстань між поїздами становитиме 37,8 км.